TEST NA NIETOLERANCJE POKARMOWE

Sprawdź czy spożywane przez Ciebie jedzenia ma na Ciebie niekorzystny wpływ. Najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać jest wykonanie testów nietolerancji pokarmowej.
Część pacjentów po odstawieniu problematycznych pokarmów, odnotowuje pozbycie się objawów, których doświadczali praktycznie przez całe dotychczasowe życie. Odstawienie najczęściej trwa 3 miesiące, a po tym okresie problematyczne pokarmy mogą być spożywane sporadycznie bez negatywnych konsekwencji.

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa IgG zależna?
Długotrwałe choroby, o podłożu trudnym do zdiagnozowania mogą mieć swoją przyczynę w nietolerancji pokarmowej IgG zależnej. Jest ona niewłaściwą reakcją organizmu na składniki pewnych pokarmów, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem jelita drażliwego, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Symptomy występowania nietolerancji pokarmowej IgG zależnej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem.
Nietolerancja pokarmowa charakteryzuje zwiększoną ilością przeciwciał typu IgG produkowanych we krwi przeciwko problematycznym pokarmom. Ocenia się że problem dotyczy nawet 45% populacji w krajach wysokorozwiniętych.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa
Obydwa terminy są często mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne, czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy nietolerancji pokarmowej są rozłożone w czasie i mają miejsce od kilku godzin do kilku dni od spożycia pokarmu. W przeciwieństwie do nietolerancji, alergie pokarmowe diagnozuje się u niewielu pacjentów (ok. 2.5% populacji).

Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej IgG zależnej
Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.
Oto lista najczęstszych objawów:

  • anemia
  • migrena/bóle głowy
  • nadwaga
  • bezsenność
  • bóle lędźwiowo-krzyżowe
  • bóle stawów
  • wzdęcia
  • zaparcia
  • bóle brzucha
  • biegunki
  • astma
  • drażliwość, niepokój
  • problemy dermatologiczne/trądzik
  • chroniczne zmęczenie
  • przewlekłe lub powracające infekcje (problemy z odpornością)
  • zespół jelita drażliwego
  • depresja
  • nadaktywność u dzieci
  • kaszel
  • artretyzm
  • arytmia
  • choroby autoimmunologiczne
  • nawracające zapalenie ucha środkowego
  • nieswoiste zapalenia jelit
  • przewlekłe zapalenie pęcherza
  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • zmiany osobowości

Jak diagnozować nadwrażliwość pokarmową typu III?
Obecnie jedyną metodą diagnostyczną „nietolerancji pokarmowej” jest wykonanie testu laboratoryjnego lub ambulatoryjnego w kierunku specyficznych pokarmowo IgG). Na podstawie uzyskanego wyniku badania można ustalić przeciwzapalną dietę eliminacyjną, polegającą na wykluczeniu z żywienia reaktywnych produktów na pewien okres czasu.

Dieta eliminacyjna a choroby przewlekłe
Eliminacja nietolerowanych pokarmów w oparciu o wynik badania specyficznych pokarmowo IgG jest indywidualizacją zaleceń diety przeciwzapalnej, czyli ważnym elementem wspomagającym organizm w procesie terapeutycznym, celującym w przyczynę dolegliwości. Prawidłowo przeprowadzona dieta eliminacyjna prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej, wyciszenia reakcji immunologicznych, zredukowania symptomów nietolerancji i poprawienia ogólnego samopoczucia, a co najważniejsze usunięcia źródła przewlekłego stanu zapalnego. Badania kliniczne z kontrolowanymi warunkami wykazały, że dieta eliminacyjna w oparciu o specyficzne pokarmowo IgG zmniejsza częstotliwość i nasilenie objawów w  schorzeniach przewlekłych jak migreny.

Dostępne badania

 

FoodPrint® 220+

Szczegółowy panel oparty o technikę mikromacierzową, pozwalający na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami i skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych.

FoodPrint® 160+ Wegetariański

Panel wyselekcjonowanych antygenów pokarmowy oparty o metodę mikromacierzy. Przeznaczony dla wegetarian, którzy również są obarczeni ryzykiem nietolerancji pokarmowej. Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.

FoodPrint® 120+

Panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.

FoodPrint® 80+

Najmniejszy panel oparty o technikę mikromacierzową. Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.

FoodTest 110

Optymalny panel uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany w przewlekłych objawach zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Pozwala na skomponowanie diety eliminacyjnej opartej o bardzo różnorodną ilość.

FoodTest 40

Panel obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten). Jednak w celu pełniejszej diagnozy zaleca się wybranie większego panelu.

FoodDetective™ Professional

Szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG  specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach)

Powrót do DIAGNOSTYKA